Οι καλύτερες αθλητικές ταινίες

82
Οι καλύτερες αθλητικές ταινίες

Μια ταινία μπορεί να μεταφέρει τον συναρπαστικό κόσμο των αθλημάτων. Μερικές από τις καλύτερες αθλητικές ταινίες μεταδίδουν δυνατά μηνύματα, είτε αφορούν ένα συγκεκριμένο άθλημα είτε ένα προικισμένο άτομο. Οι καλύτερες και πιο παρακινητικές αθλητικές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πλήθος έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα.

Διαθέτουν προσωπικότητες που θα παρακινήσουν όποιον είναι παθιασμένος με τον αθλητισμό και θα αφηγηθεί ιστορίες θριάμβου επί των κακουχιών. Κάποιοι από αυτούς έχουν κερδίσει Όσκαρ, ενώ άλλοι θεωρούνται καλτ κλασικοί, αλλά αυτό που τους ξεχωρίζει όλους είναι ότι τους αγαπούν οι θαυμαστές τους.

1: Think Back to the Titans (2000)

Το παιχνίδι που εμφανίζεται είναι αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Συγκεντρώθηκαν όταν οι συμμαθητές και τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν το έκαναν, σύμφωνα με το tagline.

Υπόθεση: Το TC Williams High School σχηματίζεται όταν δύο σχολεία στη Βιρτζίνια συνδυάζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο Χέρμαν Μπουν, ένας Αφροαμερικανός, διαδέχεται τον προηγούμενο Καυκάσιο προπονητή των Τιτάνων (Ντένζελ Ουάσινγκτον). Όταν ποδοσφαιριστές διαφόρων φυλών αναγκάζονται να παίξουν στην ίδια ομάδα, αναπτύσσονται εντάσεις. Οι έφηβοι, όμως, συγκεντρώνονται σε ένα προπονητικό ταξίδι και αποφασίζουν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους για το καλό της ομάδας. Οι παίκτες βρίσκουν το σχολείο και την κοινότητα σε αταξία μετά την αναγκαστική άρση του διαχωρισμού του γυμνασίου όταν επιστρέφουν στη Βιρτζίνια.

Γιατί διαφέρει από άλλες αθλητικές ταινίες: Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι ο αθλητισμός μπορεί να φέρει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αντίθεση μαζί για να δεθούν για ένα κοινό πάθος. Θυμηθείτε ότι οι Τιτάνες, που βασίζεται σε μια πραγματική περίπτωση προκατάληψης, είναι μια δυνατή και συναρπαστική ταινία, σε μεγάλο βαθμό λόγω του Denzel Washington και των εμπνευσμένων μονολόγων του. Για να ελαφρύνει τον τόνο και να υπενθυμίσει στο κοινό ότι η πλειοψηφία της ιστορίας αφορά παιδιά, υπάρχουν ακόμη και μερικές χιουμοριστικές στιγμές.

2: Chariots of Fire, (1981)

Παρουσιάζεται ένα άθλημα: στίβος

Η ιστορία δύο ανδρών που τρέχουν—όχι για να τρέξουν—αλλά για να αποδείξουν κάτι στον κόσμο αφηγείται στο tagline. Εκτός από την τιμή τους, θα θυσιάσουν τα πάντα για να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Υπόθεση: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, δύο νεαροί Βρετανοί σπρίντερ διεκδικούν την αναγνώριση. Ένας αφοσιωμένος Σκωτσέζος ιεραπόστολος ονόματι Έρικ (Ίαν Τσάρλεσον) τρέχει για να ευχαριστήσει τον Θεό. Ο γιος ενός νεόπλουτου Εβραίου, ο Χάρολντ (Μπεν Κρος) τρέχει να εδραιώσει τη θέση του στην κοινωνία του Κέμπριτζ. Ο Χάρολντ προσλαμβάνει έναν επαγγελματία προπονητή για να τον προετοιμάσει, αλλά ο Έρικ τον κερδίζει σε ένα σπριντ 100 μέτρων προθέρμανσης. Παρά την πίεση της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Έρικ, του οποίου οι προκριματικοί αγώνες έχουν οριστεί για την Κυριακή, αρνείται να αγωνιστεί. Όταν ένας ευγενής επιτρέπει στον Έρικ να αγωνιστεί στα 400 μέτρα του, γίνεται μια διευθέτηση.

Γιατί διακρίνεται από άλλες αθλητικές ταινίες: Αυτό είναι, με απλά λόγια, ένα “θα κερδίσουν;” σενάριο που ενθαρρύνει το κοινό να στηρίξει τον Έρικ και τον Χάρολντ. Αλλά αν σκάψετε βαθύτερα στην ιστορία, θα ανακαλύψετε ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. εξετάζει τι τους παρακινεί να ανταγωνιστούν, που περιλαμβάνει πιέσεις από τις οικογένειές μας, τις θρησκείες, τις κοινωνίες μας και άλλες ομάδες στις οποίες δεχόμαστε. Οι χαρακτήρες ξεχωρίζουν λόγω της φιλίας τους και της κοινής τους επιθυμίας να πετύχουν. ως αποτέλεσμα, είναι και οι δύο άξιοι νικητές.

3:Caddyshack, (1980)

Προβαλλόμενο άθλημα: γκολφ

“Επιτέλους, μια κωμωδία που δαγκώνει!” διαβάζει το tagline.

Υπόθεση: Ο Danny Noonan (Michael O’Keefe), ένας έφηβος στο Bushwood Country Club, πιστεύει ότι το να κερδίσει μια υποτροφία caddy θα του δώσει την καλύτερη ευκαιρία να πάει στο κολέγιο. Ο Ντάνι προσπαθεί να γίνει φίλος με τον δικαστή Σμάιλς (Τεντ Νάιτ), ο οποίος είναι αυτός που δίνει την υποτροφία. Η άφιξη του μεγιστάνα του real estate Al Czervik (Rodney Dangerfield) και η προσπάθειά του να ενοχλήσει τον δικαστή το κάνουν δύσκολο. Ο δικαστής Σμάιλς εκφράζει μια γρήγορη αντιπάθεια για τον Αλ, η οποία οδηγεί σε τριβή μεταξύ του κριτή και του Αλ, του Ντάνι, ακόμα και του Τάι Γουέμπ, του αξιαγάπητου παίκτη γκολφ που σταδιακά βοηθά τον Ντάνι να πραγματοποιήσει τους πραγματικούς του στόχους.

Γιατί διαφέρει από άλλες αθλητικές ταινίες: Παρά το γεγονός ότι είναι κωμωδία, το Caddyshack παρουσιάζει τα καλύτερα του κόσμου του γκολφ για την απόλαυση του κοινού του. Όλοι πρέπει να γελάμε και το γκολφ είναι το ιδανικό σκηνικό για αυτό γιατί κοροϊδεύει τις προκαταλήψεις και δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Τα συνηθισμένα θέματα αθλητικών ταινιών δεν υπάρχουν προφανώς σε αυτήν την ταινία, αλλά αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τα αστεία και τα υπονοούμενα, θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα που προσπαθεί να τα καταφέρει στη ζωή.

4: Indiana Jones/Best Shot (1986)

απεικόνιζε άθλημα: μπάσκετ

Χρειάζονταν μια δεύτερη ευκαιρία για να κερδίσουν, όπως αναφέρεται στο tagline.

Υπόθεση: Ο πρώην προπονητής μπάσκετ του κολεγίου Ithaca Warriors, Norman Dale (Gene Hackman) φτάνει στο French Lick της Ιντιάνα για να καθοδηγήσει την ομάδα μπάσκετ του γυμνασίου της πόλης. Έχει ιστορικό να μπαίνει σε μπελάδες, οπότε τα πράγματα με το σχολείο και τη γειτονιά δεν του πάνε καλά. Ο Ντέιλ αντιπαθεί τη γειτονιά και προσπαθούν να τον απολύσουν, αλλά εκείνος επιμένει. Παρά τις πιθανότητες να είναι εναντίον τους, η ομάδα μπάσκετ της μικρής πόλης αρχίζει να πετυχαίνει λόγω της τεχνογνωσίας και του χάρισμά του να δίνει οδηγίες στα παιδιά.

Γιατί ξεχωρίζει από άλλες αθλητικές ταινίες: Αυτή η μία από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες αθλητικές ταινίες αφηγείται την ιστορία ενός ατόμου που του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και τη χρησιμοποιεί για να ευδοκιμήσει. Όσον αφορά τον αθλητισμό, είναι η ιστορία του Ντέιβιντ εναντίον του Γολιάθ, με την ομάδα μπάσκετ από ένα μικρό σχολείο να ξεπερνά τις πιθανότητες για να κερδίσει το κρατικό πρωτάθλημα. Όποιος δεν είναι σίγουρος για τις αθλητικές του ικανότητες πρέπει απλώς να το δει αυτό για να έχει κίνητρο να ανταγωνιστεί κάθε είδους τρομακτικό αντίπαλο.

5: Το Cool Runnings (1993)

απεικόνιζε δραστηριότητα: έλκηθρο

Ένα όνειρο, ένας στόχος. Τζαμαϊκανοί, τέσσερις. 20 βαθμοί κάτω από το μηδέν.

Υπόθεση: Ο Ίρβινγκ Μπλίτζερ (Τζον Κάντυ) έφερε σε δύσκολη θέση τον εαυτό του προσθέτοντας επιπλέον βάρος στο μπομπς της ομάδας του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που οδήγησε στην αφαίρεση του χρυσού μεταλλίου του. Χρόνια αργότερα, ο Irv καλείται να προπονήσει τον Derice Bannock (Leon Robinson), τον γιο ενός από τους παλιούς του φίλους, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο bobsleding. Η πρώτη ομάδα μπόμπσλεντ Τζαμάικας ιδρύεται και αναχωρεί για το Κάλγκαρι μετά από κάποια προβλήματα. Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά μια ομάδα τζαμαϊκανού μπομπς που διοικείται από έναν απαξιωμένο προπονητή, οι Derice, Sanka, Junior και Yul κοροϊδεύονται. Ωστόσο, η αίσθηση της συντροφικότητας τους είναι ακλόνητη και όλοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουν.

Γιατί διακρίνεται από άλλες αθλητικές ταινίες: Οι αγώνες της ομάδας μπομπς έλκηθρου χρησιμεύουν ως υπενθύμιση για το πώς μπορείτε να πετύχετε μέσω της ομαδικής εργασίας. Ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες, ενώνονται, δείχνουν την πραγματική αξία της φιλίας και τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να ανταγωνίζεσαι ως μια συνεκτική ομάδα. Καταδεικνύει επίσης τη σημασία της επιδίωξης των στόχων και των φιλοδοξιών σας, καθώς μπορεί να πετύχετε.

6: Bull Durham, (1988)

Το άθλημα που βλέπουμε είναι το μπέιζμπολ.

«Η ιστορία αγάπης του Major League σε μια μικροσκοπική κοινότητα πρωταθλήματος», γράφει το tagline.

Υπόθεση: Ένας έφηβος στάμνα με το όνομα Nuke (Tim Robbins) έχει προβλήματα ωριμότητας. Ο Crash (Kevin Costner), ένας ηλικιωμένος αστέρας του μπέιζμπολ σε μικρό πρωτάθλημα, ανατρέφεται από άλλη ομάδα για να βοηθήσει τον Nuke. Και οι δύο μπλέκονται με την Ann (Susan Sarandon), μια φανατική του μπέιζμπολ με μοναδική αντίληψη για το παιχνίδι. Το εγώ του Nuke αρχίζει να επεκτείνεται καθώς παίρνει σταδιακά μαθήματα από τον Crash και την Ann. Ξεχνάει γρήγορα όλα όσα του έμαθαν και φεύγει για τη Major League, αφήνοντας την Ann και τον Crash να ασχοληθούν με τις στοργές τους ο ένας για τον άλλον.

Γιατί διακρίνεται από άλλες αθλητικές ταινίες: Το Bull Durham διαδραματίζεται σε μια μικρή, αγροτική πόλη του Νότου όπου, όπως πολλά άλλα μέρη, ο αθλητισμός είναι η μόνη μορφή ψυχαγωγίας που είναι διαθέσιμη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Η ιστορία προχωρά και είναι τόσο συμπονετική για το κοινό, επειδή ο Kevin Costner και ο Tim Robbins υποδύονται τους δυσαρεστημένους δευτερεύοντες πρωταθλητές που πιστεύουν ότι οι δυνατότητές τους αξίζει να παρουσιαστούν στα Major Leagues. Τελικά, αν ένα όνειρο δεν είναι φιλόδοξο, τι ωφελεί;

7: Wimbledon (2004)

Το άθλημα που παρατηρείται είναι το τένις.

Το χρυσό κορίτσι, όπως λέει και το tagline. Το μακρινό σουτ είναι αυτός. Ήταν γραφτό να είναι…

Υπόθεση: Ο ηλικιωμένος Άγγλος τενίστας Peter Colt (Paul Bettany) αποφασίζει να αφήσει κάτω τη ρακέτα του και να δεχτεί μια θέση σε ένα εξέχον κλαμπ τένις. Χωρίς να έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, ξεκινά τον τελευταίο του αγώνα στο Wimbledon πριν ανακοινώσει την απόσυρσή του. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst), ένας Αμερικανός ανερχόμενος σταρ με βίαιη ιδιοσυγκρασία και τεράστιο πάθος να πετύχει, διασχίζει απροσδόκητα το δρόμο του. Προς δυσαρέσκεια του πατέρα και της προπονήτριας της Λίζι, οι δυο τους αρχίζουν να βγαίνουν. Προς έκπληξη όλων, ο Peter αρχίζει να παίζει το καλύτερο του τένις ποτέ με τη βοήθεια της Lizzie.

Γιατί διαφέρει από άλλες αθλητικές ταινίες: Αν και πρέπει να σταματήσετε τη δυσπιστία σας για να δείτε αυτήν την ταινία, δεν χρειάζεται να το κάνετε για να κατανοήσετε το κεντρικό της μήνυμα. Το μάθημα του Πέτρου είναι ότι ακόμα κι αν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ σου, μπορείς να πετύχεις με τύχη και επιμονή. Οι λάτρεις του τένις θα απολαύσουν αναμφίβολα την ταινία, καθώς απεικονίζει τον ενθουσιασμό ενός γκραν σλαμ, που πάντα επιφυλάσσει μερικές εκπλήξεις.

8: Rocky (1976)

Αθλητισμός που προβλήθηκε: Πυγμαχία

Η ζωή του ήταν ένα εκατομμύριο προς ένα πυροβολισμό καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ο Ρόκι Μπαλμπόα (Σιλβέστερ Σταλόνε) είναι ένας ερασιτέχνης πυγμάχος που προσπαθεί να μπει στις επαγγελματικές τάξεις. Κερδίζει επιπλέον χρήματα ως εισπράκτορας χρεών εκτός από το ότι εργάζεται σε ένα εργοστάσιο κρέατος στη Φιλαδέλφεια για να τα βγάλει πέρα. Όταν ο πρωταθλητής βαρέων βαρών Apollo Creed (Carl Weathers) ταξιδεύει στη Φιλαδέλφεια, οι ατζέντες του θέλουν να κανονίσουν μια εκθεσιακή μάχη μεταξύ του Creed και ενός αποτυχημένου πυγμάχου, προωθώντας τον διαγωνισμό ως ευκαιρία για ένα “τίποτα” να γίνει “κάποιος”. Ο Creed αναμένεται να κερδίσει τον αγώνα με το χέρι, αλλά κανείς δεν το είπε στον Rocky, ο οποίος το είδε ως τη μοναδική του ευκαιρία να γίνει σούπερ σταρ της πυγμαχίας.

Γιατί διαφέρει από άλλες αθλητικές ταινίες: Στο Rocky Balboa, ο Rocky Balboa παίρνει αυτό που πιστεύει ότι είναι η μοναδική του λήψη σε ένα αθλητικό γεγονός. Έχει περάσει όλη του τη ζωή προσδοκώντας αυτή την ευκαιρία να λάμψει και να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί τώρα. Το γεγονός ότι ο Ρόκι είναι ένας συνηθισμένος Τζο χωρίς άλλα χαρακτηριστικά εκτός από μια μεγάλη καρδιά είναι αυτό που τον κάνει τόσο αξέχαστο. Όποιος είναι τόσο αφοσιωμένος σε ένα άθλημα θα εμπνευστεί από το πάθος του για την πυγμαχία για να συνεχίσει να το παίζει.

9: Bend It Like Beckham (2002)

Το παιχνίδι που εμφανίζεται είναι ποδόσφαιρο.

Ποιος θέλει να κάνει τον Aloo Gobi όταν μπορείς να λυγίσεις μια μπάλα όπως ο Beckham, ρωτά το tagline;

Υπόθεση: Η οικογένεια Bhamra, που ασκεί τη θρησκεία των Σιχ και είναι ανατολικής Ινδικής καταγωγής, ζει στη Μεγάλη Βρετανία για πολλά χρόνια. Η Jess (Parminder Nagra), η μικρότερη κόρη, λατρεύει να παίζει ποδόσφαιρο, κάτι που οι γονείς της θεωρούν ότι είναι ακατάλληλο δεδομένου ότι η μεγαλύτερη κόρη παντρεύεται. Οι γονείς της είναι προφανώς δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι η κόρη τους προτιμά να τρέχει με σορτς ενώ κυνηγάει μια μεγάλη μπάλα αντί να φοράει ένα συμβατικό σαλβάρι και να βελτιώνει τις μαγειρικές της ικανότητες. Η Jess παίζει καλά για την αποκλειστικά γυναικεία ποδοσφαιρική της ομάδα και όταν ένας κορυφαίος πράκτορας ποδοσφαίρου προσφέρεται να την εντοπίσει, πρέπει να επιλέξει μεταξύ της οικογένειάς της και του αθλήματος όταν πρόκειται για την υποταγή της.

Δεν υπάρχουν πολλές αθλητικές ταινίες που απευθύνονται στις γυναίκες, αλλά αυτή τη φορά είναι όλα για αυτές, κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες αθλητικές ταινίες. Λυγίστε το όπως ο Μπέκαμ δείχνει ότι όλοι μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο ανεξάρτητα από το φύλο ή τη θρησκευτική τους πεποίθηση. Η Τζες είναι ένα δυνατό άτομο που πρέπει να αντιμετωπίσει την οικογένειά της που την απορρίπτει επειδή συμμετέχει στο άθλημα που λατρεύει. Υπάρχει αρκετή βρετανική κωμωδία σε όλο αυτό για να διασκεδάσει όλους μέχρι εκείνον τον κρίσιμο, κομβικό αγώνα ποδοσφαίρου.

Leave a Reply