Οι 10

79
Οι 10

πιο περίεργες φοβίες Αυτές είναι οι δέκα πιο περίεργες φοβίες, οπότε αν νομίζατε ότι γνωρίζετε μερικές μοναδικές φοβίες, ξανασκεφτείτε το.

1: φοβία του ανοίγματος των ματιών, ή οπτοφοβία Η

οπτοφοβία, ή η φοβία του ανοίγματος των ματιών, θα έπρεπε να κερδίσει το βραβείο για την πιο άβολη φοβία, αν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αν και το άνοιγμα των ματιών μας είναι κάτι που λίγοι από εμάς σκεφτόμαστε ποτέ, για τους ανθρώπους που έχουν οπτοφοβία, αυτή η ρουτίνα, η καθημερινή πράξη μπορεί να είναι ένας εφιάλτης. Ευτυχώς, αν διαβάζετε αυτήν τη λίστα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έχετε αυτήν την πάθηση.

2: Φόβος για τον χορό (Χοροφοβία)

Εάν νιώθετε τρομερό τρόμο κατά τη διάρκεια γάμων, νυχτερινών μαγαζιών και κοριτσιών με τούτους, μπορεί να έχετε χοροφοβία ή τη φοβία του χορού. Ανεξάρτητα από το ταλέντο του χορού ή αν είστε υποχρεωμένοι να χορέψετε, οι χοροφοβικοί μπορεί να βιώσουν άγχος σε σχέση με οποιοδήποτε σκηνικό ή περίσταση που περιλαμβάνει χορό.

3: Φόβος για το γέλιο (Γελιοφοβία)

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο είναι ευεργετικό για την υγεία μας, ενισχύει τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενισχύει την ψυχική υγεία και προστατεύει την καρδιά. Ωστόσο, η πράξη του να γελάτε ή να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που γελούν, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει έντονο φόβο και άγχος σε όσους έχουν γελιοφοβία. Ο φόβος να γελάσετε σε ακατάλληλες συνθήκες ή να σας γελάσουν άλλοι είναι μια από τις προτεινόμενες αιτίες γελιοφοβίας.

4: Φόβος να κολλήσει το φυστικοβούτυρο στην οροφή του στόματός σας ή αραχιβουτυροφοβία.

Καμία λίστα με περίεργες φοβίες δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να περιλαμβάνει την αραχιβουτυροφοβία, τον μυστηριώδη φόβο του φυστικοβούτυρου να κολλήσει στην οροφή του στόματός σας. Μπορεί να μην είναι μια ταλαιπωρία που ταλαιπωρεί ή αλλάζει τη ζωή, αλλά είναι ωστόσο μια παράξενη φοβία. Ενώ το φυστικοβούτυρο προφανώς δεν είναι απαραίτητο για μια ευτυχισμένη και υγιή ύπαρξη, τα αραχιβουτυροφοβικά μπορεί να χάνουν τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα του φυστικοβούτυρου για την υγεία, όπως η δυνατότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη και να αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις.

5: Ηλιοφοβία είναι ο φόβος του ήλιου.

Η ελιφοβία, μια σπάνια αλλά καταστροφική κατάσταση, είναι ο τρόμος του ηλιακού φωτός. Οι ηλιοφοβικοί μπορεί επίσης να έχουν φόβο για τα έντονα φώτα εκτός από το ότι έχουν έντονες αισθήσεις άγχους και πανικού όταν εκτίθενται στον ήλιο. Ο τρόμος ή η κατάσταση συνήθως συνοδεύεται από ανησυχία για τους υποτιθέμενους κινδύνους του ήλιου. Ωστόσο, εκτός και αν είστε βαμπίρ, το να αποφύγετε εντελώς τον ήλιο είναι μάλλον μη πρακτικό και περιττό. Ακόμα κι αν η ηλιοφάνεια είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγείας των οστών και τη ρύθμιση της διάθεσης, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.

6 Deipnophobia: Ένας φόβος για συνομιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου

Ενώ πολλοί άνθρωποι βιώνουν γενικευμένο κοινωνικό άγχος, η deipnophobia είναι πιο εστιασμένη και σχετίζεται μόνο με το φόβο της συνομιλίας ενώ τρώνε. Παρόλο που αυτό μπορεί να κάνει τους επισκέπτες του δείπνου να αισθάνονται άβολα και δυσάρεστα, φαίνεται ότι το deipnophics μπορεί να είχε νόημα επειδή η ησυχία ενώ τρώει μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την πέψη.

7: Η νεοφοβία είναι ο φόβος της καινοτομίας.

Η νεοφοβία είναι μια φοβία που περιγράφει έναν ακραίο και παράλογο φόβο για όλα τα νέα αντικείμενα και εμπειρίες, παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή. Η νεοφοβία μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία και την ευεξία, καθώς όσοι την έχουν χάνουν πολλές ευκαιρίες που εμπλουτίζουν τη ζωή τους. Όταν αναφέρεται στη δίαιτα, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι οι ασθενείς χάνουν μια ποικιλία θρεπτικών γευμάτων. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος που προκαλείται από τη νεοφοβία μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

8: Ο φόβος για τους συγγενείς είναι μια μορφή συγγενεσοφοβίας.

Πολλοί από εμάς νιώθουμε περιστασιακά ντροπιασμένοι ή εκνευρισμένοι ανάμεσα στην οικογένειά μας. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν συγγενεσφοβία βιώνουν μια σοβαρή φοβία από τους συγγενείς τους. Αξίζει να λάβετε συμβουλές για να ξεπεράσετε αυτήν τη φοβία και να ενισχύσετε τη σχέση σας με την οικογένεια, εάν δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη, εξηγήσιμη εξήγηση για τα άγχη σας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύπαρξη στενών οικογενειακών δεσμών μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή.

9: Φόβος για μπάνιο και πλύσιμο, ή ablutophobia.

Παρόλο που πολλά παιδιά δυσκολεύονται να καθαριστούν, οι ενήλικες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Αλλά για μια εκλεκτή χούφτα, η ιδέα να πάει κάτω από ένα ντους είναι εντελώς τρομακτική! Για τους ablutophobics, τα καλά νέα είναι ότι το να παραλείπετε το ντους περιστασιακά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των φυσικών ελαίων και των υγιών βακτηρίων που προστατεύουν το δέρμα σας και βοηθούν στην αποφυγή ασθενειών. Το να το κάνετε μια τακτική πρακτική, ωστόσο, είναι απίθανο να είναι επωφελές για την κοινωνική ή σωματική σας ευημερία.

10: φοβία: αποστροφή προς τα πηγούνια

Η γενιοφοβία είναι μια σοβαρή αποστροφή για τα πηγούνια. Ναι, αυτό το αβλαβές φυσικό μέρος που συνδέεται με το κάτω μέρος του προσώπου σας! Η γενοφοβία (φόβος για τα γόνατα), η χειροφοβία (φόβος για τα χέρια) και η ισικασκαδιγκαφοβία είναι άλλες φοβίες για τα φαινομενικά καλοήθη μέρη του σώματος (φόβος για τους αγκώνες). Η θεραπεία μέσω συμβουλευτικής συνιστάται ανεπιφύλακτα, επειδή αυτές οι φοβίες μπορούν να κάνουν την τακτική κοινωνική δέσμευση εξαιρετικά δύσκολη.

Leave a Reply