Πώς να γίνετε αισιόδοξος: 11 βήματα Τα 

84
Πώς να γίνετε αισιόδοξος: 11 βήματα Τα 

πολυάριθμα πλεονεκτήματα της θετικής σκέψης περιλαμβάνουν την αυξημένη ευεξία και τον υγιέστερο ύπνο. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις 11 τεχνικές για να γίνετε αισιόδοξοι για να αρχίσετε να απολαμβάνετε αυτά τα πλεονεκτήματα.

1: Φτιάξτε μερικά αναζωογονητικά μάντρα

Παρόλο που πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι εξωτερικοί παράγοντες καθορίζουν την ευτυχία ή την έλλειψή μας, συχνά είμαστε αυτοί που εμποδίζουν τους εαυτούς μας να είμαστε ευτυχισμένοι. Πολλοί από εμάς περνάμε τις μέρες μας λέγοντας στον εαυτό μας ότι «δεν είμαστε αρκετά καλοί», «δεν είμαστε αρκετά ευφυείς» ή «δεν είμαστε αρκετά ελκυστικοί», παρόλο που μπορεί να μην το γνωρίζουμε. Πρέπει να αλλάξετε αυτά τα σήματα για να αρχίσετε να σκέφτεστε πιο αισιόδοξα. Προσπαθήστε να γνωρίζετε τυχόν δυσμενείς σκέψεις που μπαίνουν στο μυαλό σας και αντικαταστήστε τις με αυτές που είναι εποικοδομητικές. Αυτές οι επιβεβαιώσεις πρέπει να γράφονται και να επαναλαμβάνονται κάθε μέρα.

2: Βάλτε την Επιτυχία σας Πρώτα

Η πλειοψηφία από εμάς χαιρόμαστε να αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματα και τις νίκες των άλλων, αλλά όταν πρόκειται για τις δικές μας, συνήθως τα ελαχιστοποιούμε ή τα απορρίπτουμε. Το να υπενθυμίζετε τακτικά στον εαυτό σας τα επιτεύγματά σας θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να σκέφτεστε πιο ευνοϊκά για τον εαυτό σας. Βάλτε ένα τέλος στον εσωτερικό σας κριτικό, σκεφτείτε ξανά τα επιτεύγματά σας και αρχίστε να εκτιμάτε πραγματικά την επιτυχία σας και όλα όσα έχετε να προσφέρετε.

3: Βρείτε έναν μέντορα Η

εύρεση ενός καλού προτύπου για τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει αν θέλετε να γίνετε αισιόδοξοι. Σκεφτείτε το πιο αισιόδοξο, αισιόδοξο άτομο που μπορείτε να σκεφτείτε, είτε πρόκειται για συνάδελφο, στενό φίλο ή ακόμα και διάσημο πρόσωπο. Δοκιμάστε ένα πείραμα τις επόμενες εβδομάδες και προσπαθήστε να περπατήσετε ένα μίλι με τα παπούτσια τους. Τι θα έκανε (εισάγετε το όνομα του επιλεγμένου αισιόδοξου); είναι μια χρήσιμη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας κάθε φορά που προκύπτει αρνητικότητα ή ένα δύσκολο σενάριο. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε το παράδειγμά σας αφού δώσετε μια ειλικρινή απάντηση.

4: Κρατήστε τα μάτια σας στραμμένα στο βραβείο

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η ερμηνεία και η απάντησή μας στα γεγονότα – και όχι στα ίδια τα γεγονότα – είναι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε θλίψη. Αν και δεν μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις συνθήκες, μπορείτε πάντα να τροποποιήσετε τη στάση σας. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, προσπαθήστε να το επαναπροσδιορίσετε δίνοντας έμφαση στο καλό ή στο τι μπορείτε να αφαιρέσετε από αυτό. Ίσως μοιράζεστε τον πόνο σας με έναν φίλο, να έχετε γίνει πιο δυνατός και πιο ανθεκτικός ή να έχετε ανακαλύψει κάτι νέο για τον εαυτό σας. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κρατήσετε την προσοχή σας σε αυτά που έχετε αποκτήσει από την εμπειρία και όχι σε αυτά που έχετε χάσει.

5: Αποφύγετε να προσπαθήσετε να προβλέψετε το μέλλον.

Οι απαισιόδοξοι αναζητούν συχνά μοτίβα κακής τύχης και πιστεύουν ότι «αν συνέβη μία φορά, θα ξανασυμβεί», ενώ οι αισιόδοξοι συχνά θεωρούν κάθε επεισόδιο όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα στη ζωή ως ατομικό περιστατικό. Αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε να κάνετε προβλέψεις για το μέλλον με βάση το παρελθόν. Ακριβώς επειδή κάτι απογοητευτικό έχει συμβεί μία φορά (ή περισσότερες φορές) δεν εγγυάται ότι θα συμβεί ξανά. Λάβετε υπόψη ότι εάν ένα σχέδιο ή μια σχέση αποτύχει, δεν σας κάνει αποτυχία.

6: Αγκαλιάστε τη θετικότητα γύρω σας

χρόνο με απαισιόδοξα άτομα που αναζητούν πάντα τις αρνητικές πτυχές των γεγονότων είναι μια συγκεκριμένη μέθοδος για να διασφαλίσετε ότι αισθάνεστε και εσείς απαισιόδοξοι. Πρέπει να περιβάλλετε τον εαυτό σας με αισιόδοξους ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν να δείτε τις θετικές πτυχές των περιστάσεων και της ζωής γενικότερα, εάν θέλετε να παραμείνετε αισιόδοξοι. Θα πρέπει να περιβάλλετε τον εαυτό σας με καλές επιρροές για να παρατηρήσετε τον αντίκτυπο που έχει στη διάθεσή σας. Αυτό ισχύει και για άλλες επιρροές στη ζωή σας, όπως η μουσική, η λογοτεχνία και οι ταινίες.

7: Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

Τα αρνητικά γεγονότα δεν παραλείπουν ποτέ να ξεφεύγουν από την αντίληψή μας όταν συμβαίνουν. Ξυπνάτε αργά ή το αυτοκίνητό σας δεν ξεκινά, κάτι που σας φέρνει σε κακή διάθεση την υπόλοιπη ημέρα. Πόσο συχνά, όμως, αφιερώνετε ένα λεπτό για να σκεφτείτε όλες τις φορές που το ξυπνητήρι σας πραγματικά χτύπησε ή το αυτοκίνητό σας πραγματικά ξεκίνησε; Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης κάθε πρωί ή βράδυ, γράφοντας όλα τα πράγματα που πρέπει να είστε ευγνώμονες για εκείνη την ημέρα, για να αρχίσετε συνειδητά να σκέφτεστε όλα τα πράγματα που πάνε σωστά και για τα οποία πρέπει να χαίρεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αλλάξετε την εστίαση και τον τρόπο σκέψης σας.

8: Τρόποι για την καταπολέμηση των αρνητικών σκέψεων

Οι δικές μας ανησυχίες, αβεβαιότητες και χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι συχνά τα μόνα πράγματα που κρύβονται πίσω από τις αρνητικές ιδέες μας. Χρειάζεται να πιέζετε συνεχώς τις αρνητικές σκέψεις σας για να σας βοηθήσουν να τις ξεπεράσετε. Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να αισθάνεστε άσχημα, γράψτε το πρώτα και μετά τις δικαιολογίες και τα αντεπιχειρήματά σας. Ποια απόδειξη έχετε ότι αυτές οι πεποιθήσεις είναι ακριβείς; Ποια είναι η απόδειξη ότι δεν είναι; Θα μπορούσατε ακόμη και να ενεργήσετε σκόπιμα σε αντίθεση με το πώς αισθάνεστε και να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα. Ίσως ανακαλύψετε ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις σας αποδεικνύονται ψευδείς.

9: Δώστε προσοχή στη λύση και όχι στο ζήτημα Οι

απαισιόδοξοι επικεντρώνονται συχνά σε ζητήματα, ενώ οι αισιόδοξοι αναζητούν λύσεις. Αν και μπορεί να είναι εύκολο να εστιάσετε στα ζητήματα ή τις απογοητεύσεις σας, να έχετε κατά νου ότι αυτό δεν θα βελτιώσει τα πράγματα. Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για το θέμα ή αν πιστεύετε ότι είναι δίκαιο, αυτό που έχει συμβεί έχει συμβεί. Αφήστε να απαλλαγείτε από τύψεις και δυσμενείς ιδέες, να είστε προνοητικοί και αρχίστε να κάνετε σχέδια για το μέλλον αντί να θρηνείτε για αυτό που μπορεί να ήταν.

10: Fake It 

Δεν είναι όλοι εγγενώς αισιόδοξοι, επομένως θα μπορούσε να χρειαστεί κάποια προσπάθεια από την πλευρά σας για να αλλάξετε την οπτική σας. Προσπαθήστε να ενεργήσετε πριν νιώσετε στο ενδιάμεσο και φαίνεστε να έχετε μια πιο αισιόδοξη άποψη. Σύμφωνα με μελέτες, μπορείτε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας και να πιστεύει ότι είστε πιο ευτυχισμένοι κάνοντας ορισμένες ενέργειες. Επομένως, προσπαθήστε να μιλάτε με πιο αισιόδοξο τρόπο και να χαμογελάτε και να γελάτε πιο συχνά σε αντίθεση με το να ακολουθείτε τη φυσική σας φύση. Η πορεία σας προς το να γίνετε αισιόδοξος θα βοηθηθεί αν ενεργήσετε με τον τρόπο που θέλετε να αισθάνεστε.

11: Μην μένετε στο παρελθόν

Αυτό που έχει φύγει έχει φύγει, και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πώς χειρίζεστε τις συνέπειες. Δεν ωφελεί να αποδίδουμε ευθύνες, σε εσάς ή σε οποιονδήποτε άλλον. Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε μια περίσταση και να προχωρήσετε. Με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων, είναι τόσο απλό να δηλώνεις: «Θα έπρεπε να είχα κάνει τα πράγματα διαφορετικά». Εάν, ωστόσο, έχουν συμβεί δυσάρεστα γεγονότα, θεωρήστε το αύριο ως ακριβώς αυτό που είναι—μια νέα μέρα—στην οποία μπορούν να συμβούν καλά πράγματα, αν τους το επιτρέψετε.

Leave a Reply