Πώς να καθαρίσετε και να λαδώσετε το ποδήλατο βουνού σας

80
Πώς να καθαρίσετε και να λαδώσετε το ποδήλατο βουνού σας

Μπορείτε να αποφύγετε να πληρώσετε πολλά χρήματα για νέα ανταλλακτικά καθαρίζοντας και λιπάνοντας τακτικά το ποδήλατο βουνού σας για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Δείτε τις συμβουλές που παρέχουμε παρακάτω για τη συντήρηση του ποδηλάτου βουνού σας.

Τα μοντέρνα υλικά και τα σχέδια χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές ποδηλάτων βουνού για να διασφαλίσουν ότι το ποδήλατό σας μπορεί να χειριστεί τις καταπονήσεις στις οποίες το υποβάλλετε. Τα σημαντικά μέρη του ποδηλάτου σας πρέπει να καθαρίζονται και να λιπαίνονται συχνά.

αναλώσιμα καθαρισμού

Θα πρέπει πάντα να καθαρίζετε το ποδήλατό σας σχολαστικά μετά από οποιαδήποτε βόλτα με το ποδήλατο για να αποτρέψετε τη διάβρωση και τη βλάβη των εξαρτημάτων του ποδηλάτου σας από τη λάσπη και τη βρωμιά.

Ακολουθεί μια λίστα με τα βασικά είδη καθαρισμού που θα χρειαστείτε:

ένα κουβά γλυκό νερό.

Ζεστό, σαπουνόνερο σε έναν κουβά (το υγρό πιάτων μπορεί να είναι αρκετό).

De-greaser (ένα ειδικό για το ποδήλατο απολιπαντικό ή παραφίνη ή κηροζίνη).

μια ποικιλία από βούρτσες, όπως μια φαρδιά, μαλακή βούρτσα για το πλαίσιο, μια σταθερή βούρτσα για τις ζάντες και τα ελαστικά των τροχών και μια μακριά, λεπτή βούρτσα για να φτάσετε σε όλες τις γωνίες και τις σχισμές που είναι δύσκολο να φτάσετε (μια παλιά οδοντόβουρτσα είναι ιδανική για αυτό).

Για να στεγνώσετε το ποδήλατό σας, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό, στεγνό πανί.

Τώρα που έχετε όλα όσα χρειάζεστε για τον καθαρισμό, απλώς ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες για να καθαρίσετε το ποδήλατο βουνού σας: Οι

τροχοί πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται ξεχωριστά.

Χρησιμοποιήστε το απολιπαντικό για να καθαρίσετε τους τροχούς της τροχαλίας, τον εκτροχιαστή, την αλυσίδα, τους δακτυλίους της αλυσίδας και τα γρανάζι από παλιό γράσο, λίπανση ή βρωμιά.

Κοιτάξτε προσεκτικά για τυχόν σημάδια ζημιάς στις ζάντες των τροχών, στις ακτίνες, στις οπές των ακτίνων και στα ελαστικά.

Κρατώντας τον τροχό ακίνητο ενώ περιστρέφετε τον άξονα στο χέρι σας θα σας επιτρέψει να ελέγξετε τα ρουλεμάν του τροχού. Η περιστροφή του άξονα πρέπει να είναι αβίαστη. Πρέπει να κάνετε σέρβις στον τροχό εάν υπάρχει τραχύτητα ή παιχνίδι.

Χρησιμοποιώντας ένα δοχείο καθαρού νερού ή έναν εύκαμπτο σωλήνα χαμηλής πίεσης

Αφαιρέστε πρώτα το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς από το πλαίσιο πριν το καθαρίσετε. Στη συνέχεια, πλύνετε το ποδήλατο με ζεστό, σαπουνόνερο, κατεβαίνοντας από τη σέλα μέχρι τις μανιβέλα και τους δακτυλίους της αλυσίδας. Ποτέ μην ασκείτε υπερβολική πίεση όταν καθαρίζετε το ποδήλατό σας με λάστιχο, καθώς το νερό μπορεί να περάσει από τα στεγανοποιητικά ρουλεμάν. Εάν το νερό μπει μέσα στα ρουλεμάν, θα είναι δύσκολο να βγει έξω, και μένοντας εκεί, θα διαβρώσει τα ρουλεμάν. Έτσι, κάθε φορά που πλένετε το ποδήλατό σας, χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα με χαμηλή πίεση και προσέξτε να αποφύγετε να ψεκάζετε απευθείας τυχόν ρουλεμάν.

Καθαρίζετε τα μπλοκ των φρένων και φροντίζετε πάντα να τα ελέγχετε για σημάδια φθοράς, καθώς και τυχόν ενσωματωμένα αιχμηρά αντικείμενα στο λάστιχο.

Ελέγξτε όλα τα καλώδια ταχυτήτων και φρένων, καθώς και τα περιβλήματα των καλωδίων, για ζημιές και φθορά για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, κοιτάξτε πάνω από τους στρόφαλους για να βεβαιωθείτε ότι στρίβουν χωρίς κανένα πλευρικό παιχνίδι.

Λιπάνετε

Τα περισσότερα εξαρτήματα του ποδηλάτου πρέπει επίσης να λαδωθούν για να λειτουργήσουν σωστά μετά τον καθαρισμό. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές για τη λίπανση των διαφόρων εξαρτημάτων του ποδηλάτου σας.

Αλυσίδα

Μην λιπαίνετε ποτέ την αλυσίδα σας με ένα κοινό προϊόν οικιακής χρήσης. χρησιμοποιήστε μόνο λιπαντικό σχεδιασμένο ειδικά για αλυσίδες ποδηλάτων. Τα τυπικά οικιακά λιπαντικά αντλούν άμμο και σκόνη, που βλάπτουν την αλυσίδα σας. Ανάλογα με τις πιθανές καιρικές συνθήκες για την επόμενη βόλτα σας, χρησιμοποιήστε το κατάλληλο λιπαντικό ποδηλάτου. Τα λιπαντικά ποδηλάτου υγρού λιπαντικού είναι προτιμότερα σε βρεγμένο καιρό, επειδή είναι αδιάβροχα, ωστόσο τα λιπαντικά ποδηλάτου “dry lube” είναι κατάλληλα για χρήση σε ξηρό καιρό, καθώς συσσωρεύουν λίγη σκόνη.

Στύλος καθίσματος Περιστασιακά απλώστε λίγο λίπος στον στύλο του καθίσματος για να μην κολλήσει μέσα στο πλαίσιο.

Πιρούνια για ανάρτηση

Τα περισσότερα σύγχρονα πιρούνια ανάρτησης δεν απαιτούν λίπανση, αλλά εάν τα δικά σας χρειάζονται, χρησιμοποιήστε ένα γράσο χωρίς λίθιο ή το προτεινόμενο λιπαντικό από τον κατασκευαστή. Στα πιρούνια ανάρτησης, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε ένα κανονικό λιπαντικό, διότι κάτι τέτοιο θα φθαρεί οι ολισθαίνουσες επιφάνειες και θα αυξηθεί ο κίνδυνος βλάβης του συστήματος κραδασμών.

πλήμνη τροχού

Πρέπει να λιπάνετε τα ρουλεμάν των τροχών εάν, μετά τον καθαρισμό του ποδηλάτου σας, οι άξονες των τροχών δεν στρίβουν ομαλά. Αποσυναρμολογήστε την πλήμνη του τροχού και ελέγξτε τα ρουλεμάν χρησιμοποιώντας δύο κωνικά κλειδιά. Τόσο τα ρουλεμάν όσο και οι κώνοι του ρουλεμάν θα πρέπει να αντικατασταθούν εάν τα ρουλεμάν έχουν κουκούτσι. Απλώς λιπάνετε τις τροχιές ρουλεμάν και επανατοποθετήστε την πλήμνη εάν τα ρουλεμάν είναι σε καλή κατάσταση.

Θα πρέπει να μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ποδηλάτου σας και να αποφύγετε την ανάγκη αντικατάστασης εξαρτημάτων χρησιμοποιώντας τις συμβουλές που παρέχουμε εδώ.

Leave a Reply