Συντήρηση ενός ποδηλάτου βουνού Γενικά

82
Συντήρηση ενός ποδηλάτου βουνού Γενικά

Για να διατηρήσετε την ασφάλειά σας και να βεβαιωθείτε ότι θα απολαύσετε πολλά χαρούμενα χρόνια από τη βόλτα σας, η καλή φροντίδα του ποδηλάτου βουνού σας είναι υψίστης σημασίας.

Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την εμπειρία σας στο βουνό δίνοντας μεγάλη προσοχή στους τροχούς, τα ελαστικά, τα καλώδια, το τιμόνι και την αλυσίδα του ποδηλάτου βουνού.

1 Συμβουλές για τροχούς και ελαστικά

Λόγω της συνεχούς αλληλεπίδρασής τους με τα πολλά είδη ανώμαλου εδάφους που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες, οι τροχοί σε οποιοδήποτε ποδήλατο βουνού υφίστανται τη μεγαλύτερη κατάχρηση οποιουδήποτε στοιχείου ενός ποδηλάτου. Είναι σημαντικό να επιθεωρείτε και να συντηρείτε τακτικά τους τροχούς σας, επειδή μια αστοχία ελαστικού μπορεί να οδηγήσει σε ατυχία και να προκαλέσει ζημιά στο ποδήλατό σας ή ακόμα και προσωπικό τραυματισμό.

Ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά για κοψίματα, εκδορές ή άλλα αντικείμενα που προεξέχουν. Δώστε μεγάλη προσοχή στα πλευρικά τοιχώματα, καθώς εκεί συμβαίνουν συχνότερα ζημιές και αστοχίες ελαστικών.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη φθορά ενός ελαστικού, αντικαταστήστε το αμέσως γιατί κάτι τέτοιο θα είναι και φθηνότερο και ασφαλέστερο από την οδήγηση με ένα επικίνδυνο ελαστικό.

Επαληθεύστε τις ακτίνες για να βεβαιωθείτε ότι καμία δεν είναι κατεστραμμένη ή χαλαρή. Οι ακτίνες του τροχού συνεισφέρουν σε μεγάλη αντοχή, η οποία θα χαθεί εάν υποστούν ζημιά και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει λυγισμό του τροχού.

Όταν οδηγείτε το ποδήλατό σας, ελέγξτε το χείλος του τροχού για να βεβαιωθείτε ότι είναι ομαλό και ομοιόμορφο γιατί αυτό θα εξασφαλίσει ομαλό και ομοιόμορφο φρενάρισμα.

Προσέξτε για τυχόν μικρές ρωγμές στο χείλος. Οι ρωγμές στα μαλλιά είναι σημάδι κόπωσης μετάλλου που προκαλείται από την πίεση από τον τροχό. Τυχόν τροχοί με ακόμη και μικρές ρωγμές πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως!

2 Καλώδια

Ελέγχετε συχνά τα καλώδια του φρένου και του γραναζιού, καθώς και τα εξωτερικά περιβλήματα για διάβρωση ή σημάδια φθοράς.

Εάν τα καλώδια καταστραφούν, αντικαταστήστε τα αμέσως.

3 Τιμόνι Σφίξτε και ρυθμίστε τυχόν χαλαρά άκρα της ράβδου.

Οι λαβές του τιμονιού που είναι χαλαρές πρέπει να κολληθούν ξανά ή να αλλάξουν.

Ελέγξτε για ρωγμές στο τιμόνι. Οι συχνές και έντονες φυσικές καταπονήσεις που ασκούνται στις ράβδους χειρολαβής μπορεί να οδηγήσουν σε ρωγμές.

Εάν παρατηρήσετε ρωγμές στο τιμόνι σας, θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε αμέσως για να αποφύγετε σοβαρούς τραυματισμούς.

4 Ποδήλατο με αλυσίδα

Εάν οδηγείτε συχνά το ποδήλατό σας, η αλυσίδα πρέπει να αλλάζει κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, εάν αγωνίζεστε ή οδηγείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το αντικαθιστάτε πιο συχνά από αυτό.

Εάν δεν αντικαθιστάτε την αλυσίδα σε τακτική βάση, θα φθαρεί και θα βλάψει τα γρανάζια και τους αλυσοτροχούς, με αποτέλεσμα να σας κοστίσει περισσότερο η αντικατάσταση παρά μια αλυσίδα!

Στροφαλοφόρος άξονας Νο. 5

Ελέγχετε πάντα τον άξονα του στρόφαλου του ποδηλάτου σας αφού τον καθαρίσετε για να βεβαιωθείτε ότι περιστρέφεται ομαλά και δεν έχει πλευρικό παιχνίδι.

Εάν η μονάδα στροφαλοφόρου δεν λειτουργεί ομαλά, αντικαταστήστε την.

Six The Bicycle Frame

Όταν πλένετε το ποδήλατό σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν ενδείξεις σκουριάς, διάβρωσης ή ρωγμών στο πλαίσιο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν εξαρτήματα που έχουν συγκολληθεί.

Η περιοχή όπου το στέλεχος του τιμονιού στερεώνεται στο τιμόνι υφίσταται μεγάλη πίεση και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Επτά. Τα ρουλεμάν ακουστικών

Κλειδώστε τα μπροστινά φρένα πριν ελέγξετε τα ρουλεμάν των ακουστικών. Στη συνέχεια, κουνήστε το ποδήλατο μπρος-πίσω. Δεν πρέπει να ακούγονται κινήσεις ή ήχοι κλικ από τα ρουλεμάν των ακουστικών ενώ το κάνετε αυτό. Θα πρέπει να αλλάξετε τα ρουλεμάν των ακουστικών εάν ακούτε θόρυβο.

Δεν θα μπορείτε να διευθύνετε και θα χάσετε τον έλεγχο του ποδηλάτου σας εάν σπάσει το ακουστικό σας!

Leave a Reply