10 εκπληκτικές δραστηριότητες για την αύξηση της εγκεφαλικής δύναμης

82
10 εκπληκτικές δραστηριότητες για την αύξηση της εγκεφαλικής δύναμης

Χρειάζεστε να αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση; Δυσκολεύεστε να λύσετε ένα πρόβλημα; Η μνήμη σας φαίνεται λίγο θολή; Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα 10 απροσδόκητα πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

1: Μάσημα τσίχλας

Δοκιμάστε να μασήσετε τσίχλα με γεύση μέντας, εάν θέλετε να νιώσετε αμέσως πιο προσεκτικοί, επειδή πλησιάζει μια μεγάλη συνάντηση ή εξετάσεις. Η τσίχλα με γεύση μέντας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αισθήματα κόπωσης, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι. Ξεχωριστές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η τσίχλα μπορεί να αυξήσει τις βαθμολογίες των τεστ και τη μνήμη κατά 35%.

2: Αποσύνδεση

Περνώντας λίγο χρόνο έξω, μακριά από τον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας, θα μπορούσε να δώσει στον εγκέφαλό σας την ώθηση που χρειάζεται εάν σκέφτεστε ένα πρόβλημα αλλά δεν είστε σε θέση να βρείτε τη σωστή λύση. Αφού συμμετείχαν σε μια πεζοπορία τεσσάρων έως έξι ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπονταν ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE, οι ενήλικες είχαν σχεδόν 50% καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ δημιουργικότητας. Αυτή η βελτίωση μπορεί να αποδοθεί στον συνδυασμό της έκθεσης στη φύση και της μείωσης του ψηφιακού άγχους.

3: Ονειροπόληση

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άσχημα που αφιερώνετε χρόνο στην ονειροπόληση αντί να εργάζεστε σε μια εργασία, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων. Οι περιοχές επίλυσης προβλημάτων του εγκεφάλου των συμμετεχόντων αποδείχθηκε ότι είναι πιο ενεργές όταν το μυαλό τους παρεκκλίνονταν από ό,τι όταν ήταν συγκεντρωμένοι σε κανονικές δουλειές, επιτρέποντάς τους να λύσουν δύσκολα αινίγματα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

4. Άρωμα δεντρολίβανου

Όχι μόνο το δεντρολίβανο μπορεί να προσθέσει υπέροχη γεύση σε πολλά πιάτα, αλλά βοηθά επίσης να ακονίσει το μυαλό. Ένα συστατικό του ελαίου δεντρολίβανου που ονομάζεται 1,8-cineolecan βρέθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria ότι ενισχύει τη νοητική λειτουργία και ενισχύει τη διάθεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εισέπνευσαν έλαιο δεντρολίβανου τα πήγαν καλύτερα στις αξιολογήσεις της ικανότητάς τους να σκέφτονται γρήγορα, με ακρίβεια και χαρούμενα.

5: Σοκολάτα

Δεν χρειάζεστε εξήγηση για να αφεθείτε στην αγαπημένη σας γλυκιά λιχουδιά. Οι ενώσεις που τονώνουν τον εγκέφαλο, γνωστές ως φλαβονοειδή, που είναι άφθονα στη μαύρη σοκολάτα, μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές σας ικανότητες διεγείροντας την ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλο και ενισχύοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν νέες αναμνήσεις, καθώς και ενισχύοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. . Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων αυξήθηκε μετά από δύο ώρες λήψης ροφημάτων σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή, σύμφωνα με μια έρευνα ενηλίκων γυναικών, και είχαν καλύτερη απόδοση σε μια προκλητική πνευματική δραστηριότητα.

6: Αξιολάτρευτα ζώα

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τα οφέλη του να έχουμε σκύλους για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά ξέρατε ότι ακόμη και η απλή ματιά σε φωτογραφίες αξιολάτρευτων ζώων μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα στη δουλειά; Η μελέτη εικόνων αξιολάτρευτων ζώων βελτίωσε την ικανότητα των συμμετεχόντων να συγκεντρώνονται σε δραστηριότητες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα υπό την καθοδήγηση ενός γνωστικού ψυχολόγου.

7: Οι φίλοι σας

Ανεξάρτητα από το πόσο προβληματικές μπορεί να είναι οι συζητήσεις που κάνετε με τους φίλους σας, μπορεί να είναι ωφέλιμες για τον εγκέφαλό σας.

Η κοινωνική απομόνωση αποτελεί προγνωστικό παράγοντα επιδείνωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μελέτες της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ποικιλίας ικανοτήτων επικοινωνίας. Η επέκταση του κοινωνικού σας δικτύου θα προσφέρει στον εγκέφαλό σας μια πρόσθετη ώθηση, επειδή η έρευνα δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των αλληλεπιδράσεων (οικογένεια, φίλοι, απασχόληση κ.λπ.) ενός ατόμου, τόσο λιγότερη γνωστική έκπτωση θα βιώσει αυτό το άτομο καθώς γερνάει.

8: Μουσική

Γιατί να μην δοκιμάσετε μαθήματα μουσικής αν θέλετε να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι; Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Neuropsychology, αποκάλυψαν ότι οι μουσικοί ξεπέρασαν σημαντικά τους μη μουσικούς σε μια σειρά από γνωστικά τεστ. Αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η εκμάθηση και η εκτέλεση μουσικής είναι μια ψυχικά απαιτητική δραστηριότητα. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αναπαραγωγή μουσικής επιβράδυνε τη διαδικασία γήρανσης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται περιοχή Broca.

9: Φυσική προετοιμασία

Όλοι γνωρίζουμε τα σωματικά πλεονεκτήματα της άσκησης, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να έχει πλεονεκτήματα για τον εγκέφαλό σας. Πολλές γνωστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της εναλλαγής εργασιών, της επιλεκτικής προσοχής και της μνήμης εργασίας, φάνηκε να βελτιώνονται από την αερόβια άσκηση, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης στο Psychonomic Bulletin & Review.

10: Κονσόλες παιχνιδιών

Αν και η έρευνα έχει δείξει ότι η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να διεγείρει το μυαλό και ακόμη και να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση, η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών συχνά θεωρείται ως ένα είδος αναβλητικότητας με λίγα πλεονεκτήματα για την υγεία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις εξέτασαν άτομα άνω των 60 ετών και ανακάλυψαν ότι η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία για εβδομάδες μετά και θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην καθημερινή εργασία. Η βελτιωμένη προσοχή, η μνήμη και η ικανότητα ταχύτερης μετακίνησης μεταξύ των εργασιών ήταν μερικά από αυτά.

Leave a Reply