Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε στο νερό, είτε είστε αρχάριοι είτε απλά θέλετε να αναθεωρήσετε αυτά που ήδη γνωρίζετε.
Τόσο οι αρχάριοι όσο και οι έμπειροι κολυμβητές έχουν δυσκολίες. Ωστόσο, ορισμένες γκάφες συνεχίζουν να συμβαίνουν ξανά και ξανά. Σταματήστε να διαπράττετε αυτές τις 11 γκάφες στην προπόνησή σας εάν θέλετε μια ομαλή, κομψή κολύμβηση όπου μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητά σας χωρίς να σας κόβεται η αναπνοή.
1 Ασκηθείτε όταν είστε άρρωστος
Είναι μια δύσκολη απόφαση να προπονείστε όταν είστε άρρωστοι, και μια απόφαση που μπορεί να απαιτήσει τη συμβουλή ενός γιατρού. Εάν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα, αλλά είστε αποφασισμένοι να προπονηθείτε ούτως ή άλλως, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τους ευάλωτους κολυμβητές που είναι μαζί σας στην πισίνα. Η προπόνηση ενώ είστε άρρωστος όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας, αλλά θέτει και άλλους σε κίνδυνο να αρρωστήσουν.
Τις περισσότερες φορές, η μέτρια άσκηση είναι καλή εάν έχετε ένα μικρό ρουφηξιά επειδή δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι μια ελαφριά προπόνηση βελτιώνει ή επιδεινώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Ωστόσο, παραλείψτε το πρωινό σας, εάν έχετε πυρετό ή γαστρεντερική πάθηση. Αντ’ αυτού, κάντε μια μέρα ξεκούρασης εάν αισθάνεστε κάτω από τις καιρικές συνθήκες γιατί συνήθως αυτό είναι ένας υπαινιγμός ότι χρειάζεστε λίγη χαλάρωση.
2 Ξεχνώντας την
προθέρμανση Η κολύμβηση είναι μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα, ενώ είναι μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης, επομένως το ζέσταμα εξακολουθεί να είναι μια καλή ιδέα. Πριν μπείτε στο νερό, αφιερώστε 10 λεπτά διατάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις κύριες μυϊκές ομάδες των τρικεφάλων, των δικεφάλων, των γλουτών, του τετρακέφαλου και των μηριαίων. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να ασκήσετε απαλά τα πόδια περπατώντας πάνω και κάτω στην πισίνα, ακολουθούμενα από μερικές μέτριες κολυμπήσεις, πριν κατεβείτε με ταχύτητα στις λωρίδες.
3 Ασυνέπεια
Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τον χρόνο και τον ρυθμό σας εάν κολυμπάτε για φυσική κατάσταση και όχι μόνο για διασκέδαση. Οι κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων που θέλουν να ασκηθούν για να αυξήσουν την αντοχή τους θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.
Μην επικεντρώνετε όλη την προσπάθειά σας στην αρχική ώθηση και παρακολουθείτε την ώρα. Διατηρήστε μια γρήγορη αλλά σταθερή ταχύτητα, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των μηκών που ολοκληρώνετε κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας. Η συνολική ταχύτητα και η αντοχή σας θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα αυτού.
4 Over
over-kicking για να ορίσετε ένα νέο προσωπικό καλύτερο είναι ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί αρχάριοι στην κολύμβηση. Η κακή τεχνική και το να προσπαθείς να κλωτσήσεις όσο πιο δυνατά μπορείς απλά θα σε κάνει να πας πιο αργά. Ο στόχος της κολύμβησης είναι να εκτελέσεις ένα αποτελεσματικό λάκτισμα, όχι να κλωτσήσεις όσο πιο δυνατά ή γρήγορα μπορείς.
Φυσικά, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, αν το μπροστινό crawl είναι το στυλ που προτιμάτε, αποφύγετε να κλωτσάτε από τα γόνατα γιατί δημιουργεί μεγαλύτερη έλξη. Αντ ‘αυτού, κάντε μια προσπάθεια να διατηρήσετε ίσια πόδια και να κλωτσάτε από το ισχίο. Όταν η αναπνοή και οι κινήσεις συγχρονίζονται, μπορείτε να κινηθείτε πιο γρήγορα και να χρησιμοποιήσετε καλύτερα την ενέργειά σας.
5 Over-kicking
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η κολύμβηση δεν είναι πρωτίστως ένα άθλημα στα πόδια. Όταν πρόκειται να ωθήσετε το κολύμπι σας, η δύναμη του άνω μέρους του σώματος είναι εξίσου ζωτικής σημασίας και η παραμέληση της εξάσκησης των χεριών σας μπορεί πραγματικά να σας αποτρέψει. Είναι πιθανό να μην έχετε κατακτήσει ακόμα την τεχνική του εγκεφαλικού σας αν παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας κουράζονται πιο γρήγορα.
Το “Front crawl swim πιο έξυπνο και αποτελεσματικό – Gliding versus stroke rotations” είναι ένας οδηγός που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις λεπτομέρειες της εναλλαγής των χεριών στην ελεύθερη κολύμβηση.
6 Προβλήματα με την αναπνοή
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το κολύμπι σας, πρέπει να αναπνέετε καλά. Χωρίς αυτό, κινδυνεύετε να έχετε κακή φόρμα ή τεχνική, που τελικά θα σας κάνει πιο αργούς. Οι αρχάριοι κάνουν συχνά το ανθυγιεινό λάθος να κρατούν την αναπνοή τους. Επιπλέον, η κακή αναπνοή συνοδεύεται συχνά από ένα δεύτερο λάθος: το να σηκώνετε το κεφάλι σας όταν κολυμπάτε, το οποίο κάνει το κάτω μέρος του σώματός σας να βυθίζεται και σας δημιουργεί άκαμπτο λαιμό.
Κρατήστε το πρόσωπό σας στο νερό και εκπνεύστε εντελώς εάν είστε αρχάριος που μαθαίνετε να αναπνέετε ενώ κολυμπάτε. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι καθώς εισπνέετε και μετά εκπνεύστε γρήγορα και απότομα. Εάν κολυμπάτε πρόσθιο ή πεταλούδα, θα πρέπει να ρυθμίζετε τις αναπνοές σας ώστε να ταιριάζουν με την άνοδο του σώματός σας σε κάθε χτύπημα.
7 Επίπεδη κολύμβηση
Αν και είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε το σώμα σας σε κάπως επίπεδο ενώ κολυμπάτε για να μειώσετε την οπισθέλκουσα, η περιστροφή είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της επιτυχημένης κολύμβησης. Για να επιμηκύνετε το μήκος σας και να ωθήσετε το χέρι σας προς τα εμπρός, κυλήστε τους ώμους και τους γοφούς σας κατά 30-45 μοίρες από τη μία πλευρά στην άλλη καθώς απλώνετε το χέρι σας. Δίνει επίσης στους μπροστινούς κολυμβητές crawl την ευκαιρία να αναπνέουν κανονικά καθώς κινούνται στο πλάι.
8 Όλα τα χέρια σας είναι λάθος
Μερικοί νέοι κολυμβητές μπερδεύονται με τη λειτουργία των χεριών τους στο νερό. Ποια είναι η ιδανική τεχνική; Μερικοί άνθρωποι κουμπώνουν τα δάχτυλά τους και τους αντίχειρές τους σφιχτά μεταξύ τους, ενώ άλλοι απλώνουν πολύ τα δάχτυλά τους.
Γενικά, οι δάσκαλοι κολύμβησης συμβουλεύουν να χαλαρώνετε και να αποφεύγετε να σκέφτεστε υπερβολικά πώς βάζετε τα χέρια σας στο νερό, αν και η καλύτερη τεχνική είναι να κρατάτε τα δάχτυλά σας ελαφρώς ανοιχτά. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να αυξήσετε την επιφάνεια του χεριού σας μειώνοντας παράλληλα την οπισθέλκουσα.
9 Λανθασμένα γεύματα
Υπάρχει μια επίμονη λανθασμένη αντίληψη ότι δεν είναι ασφαλές να κολυμπάς για μία ώρα μετά το φαγητό, ωστόσο αυτό είναι ανακριβές. Η άσκηση με γεμάτο στομάχι είναι άβολη και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πολύ αδιαθεσία, ανεξάρτητα από το άθλημα, αλλά δεν πρέπει να βλάψει την υγεία σας. Μην αφήσετε τέτοιες παρεξηγήσεις να σας εμποδίσουν να τροφοδοτήσετε το κολύμπι σας. Όλοι οι αθλητές, ιδιαίτερα οι κολυμβητές, χρειάζονται αρκετή τροφή για να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας.
Αποφύγετε να μπείτε στο νερό όταν είστε πεινασμένοι. Ο καθένας έχει ένα ξεχωριστό ιδανικό διατροφικό παράθυρο, αλλά κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να αποθηκεύετε βαριά, μεγαλύτερα γεύματα για περίπου 2-3 ώρες πριν από το κολύμπι και ελαφριά σνακ για 30-1 ώρα πριν, για να αποφύγετε τη δημιουργία βελονιού.
10 Ανία
Όπως με κάθε άθλημα, είναι απλό να πιάσει η πλήξη. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συμπεριληφθεί η παραλλαγή στην προπόνηση κολύμβησης από ό,τι σε άλλους τύπους άσκησης, αλλά υπάρχουν λύσεις. Γιατί να μην χαρείτε το κολύμπι στη θάλασσα ή το άγριο κολύμπι εάν είστε διατεθειμένοι να τολμήσετε έξω από την πισίνα; Η εξερεύνηση νέων θαλασσών διατηρεί τα πράγματα ενδιαφέροντα, σίγουρα.
Η κολύμβηση είναι μια σόλο δραστηριότητα, επομένως δεν προσφέρει τα ίδια κίνητρα με το να ακούτε μουσική ή να συνομιλείτε με έναν σύντροφο στο γυμναστήριο ενώ βρίσκεστε στο νερό. Σε αυτή την περίπτωση, σκεφτείτε να ξοδέψετε χρήματα σε αδιάβροχα ακουστικά, επειδή μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη συγκέντρωση.
11 Επιλέγοντας μη ρεαλιστικούς στόχους
Παρά το πόσο διασκεδαστικό είναι, η κολύμβηση είναι ένα πραγματικά δύσκολο άθλημα για να μάθει κανείς στην αρχή, οπότε μην αποθαρρύνεστε εάν δεν είστε τόσο γρήγοροι όσο θα θέλατε ή αισθάνεστε ότι σας κόβεται η ανάσα μετά από μερικά μήκη. Επειδή κάθε άτομο είναι μοναδικό, δουλέψτε με ταχύτητα που είναι άνετη για εσάς.
Μην αισθάνεστε αναγκασμένοι να πιέσετε τον εαυτό σας στα άκρα αν βρίσκεστε σε μια λωρίδα δίπλα σε κάποιον που κολυμπά όπως ο επόμενος Μάικλ Φελπς. Κάνοντας αυτό θα οδηγήσει μόνο σε τραυματισμό και απογοητευτική προπόνηση. Καλή τύχη! Φροντίστε να θέσετε λογικούς στόχους για τον εαυτό σας και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας όταν πετύχετε.